עתירתו של תושב האזור, שהגיש תביעה לבית המשפט לענייני משפחה במסגרת הליך גירושין, לשם "פירוק-שיתוף" בבית שנבנה בשטח ההרחבה של מושב בגליל המערבי, לא התקבלה ע"י בית המשפט. זאת לאחר שבית המשפט קבע, כי מלוא הזכויות בבניין המגורים יישארו בידי האשה, שיוצגה ע"י עו"ד אריאלה פלד מנהריה. בין השאר קבע בית המשפט, כי בנסיבות העניין - לאור רכישת המגרש בטרם הנישואין, פרק הזמן הקצר של הנישואין והתנהלות הצדדים - לא היתה כוונת שיתוף ספציפי. תביעתו של הבעל הסתמכה על משכנתה משותפת שלקחו הצדדים בעת נישואיהם, כמו גם על העובדה שחלקו הארי של הבית נבנה בתקופת ההיכרות המשותפת.
ככלל, על בני זוג שנישאו החל מיום 1.1.74 חל חוק יחסי ממון, המחיל משטר איזון משאבים, על פיו - במועד סיום החיים המשותפים - יאוזן בין הצדדים, בחלקים שווים, הרכוש שנצבר עת היה שלום במשכנם. החריגים לכלל הינם נכסים שנרכשו בטרם הנישואים, וכן מתנות וירושות הנחשבים "נכסים חיצוניים".
לאחרונה, בפסיקה נרחבת של בתי המשפט, צומצמו החריגים ל"חוק יחסי- ממון", וכיום הדין מאפשר ביתר קלות איזון או שיתוף ספציפי גם על נכסים אשר במהותם הינם "חיצוניים", ומרחיב את השיתוף על דירות מגורים, כגון כאלו שהיו בבעלות אחד הצדדים טרם הנישואים. למרות זאת, בית המשפט לא קיבל את עמדת התובע.
באת כוחה של המשיבה, עו"ד אריאלה פלד, אמרה בעקבות החלטת בית המשפט: "אמות המידה על פיהן נהג בית המשפט בבחינת הקשר החוזי במקרה הנדון, והסתמכות הצדדים וציפייתם הסבירה, היוו תוצאה המגשימה את הצדק ואינטרס בעלת הזכויות במקרקעין. כמו כן, סוגיה זו בתביעת פירוק שיתוף המתעוררת ע"י אחד הצדדים הינה בעלת משקל סגולי רב, ומהווה אבן- נגף בעיצומו של הליך משפטי. משכך, במקרה זה, לצד הצגת העובדות הספציפיות, הופרך הספק בדבר ההטמעה של הנכס, ונקבע כי בת הזוג היא בעלת הזכויות הבלעדיות בשטח ההרחבה, וידה על העליונה".
© כל הזכויות שמורות ל "Ncity.co.il" |
נבנה על ידי EKDESIGN
![]() |
---|